Wonen
Er is een groot tekort aan woningen, ook in Brabant. Er moeten meer betaalbare en geschikte woningen komen. Starters moeten een betaalbare woning kunnen vinden, maar ouderen ook. Er moet voldoende plancapaciteit zijn in vastgestelde of onherroepelijke woningbouwplannen. Het bevorderen van doorstroming is een belangrijk punt om het woningtekort te verminderen. Doorstroming wordt gestimuleerd door levensloopbestendig te bouwen, zowel bij nieuwbouw als bij transformatie.
CDA Brabant pleit voor nieuwe woonvormen. Vanuit de ouderen is er veel vraag naar wonen met zorg. Denk ook aan geclusterd wonen, begeleid wonen, flexwonen en zelfbouw. Ook moet er ingezet worden om woningen te splitsen, het bewonen van bijgebouwen mogelijk te maken en op mantelzorgwoningen. Tinyhouses vormen ook een prachtige oplossing.
Ik pleit ervoor dat de provincie meer inzet op wonen met zorg voor ouderen. Hoe kleinschaliger, hoe meer oog er is voor het menselijke aspect. Daarnaast zal het ook een last van de schouders halen voor mantelzorgers. Deze mensen werken keihard en zijn de helden van de samenleving. Wij moeten de druk op hen verlichten door onder andere in te zetten op meer wonen met zorg, maar denk ook aan inzetten op mantelzorgwoningen. De verantwoordelijkheid voor zorg is de afgelopen jaren steeds meer afgestoten naar gemeenten. Zij kunnen dit niet alleen oplossen. Zeker omdat de vergrijzing en behoefte naar zorg alleen maar verder zal toenemen. Daarom pleit ik ervoor dat de provincie het heft weer meer in eigen hand neemt en haar verantwoordelijkheid pakt om te bouwen aan een Brabant waar iedereen kan rekenen op zorg. Zie ook mijn redactionele stuk onder 'Nieuws en actualiteiten'.
Aangezien procedures veel tijd in beslag nemen, moet er ook ingezet worden op flexconcepten. Dit is bovendien erg geschikt voor de opvang van spoedzoekers en migranten, statushouders en vluchtelingen. Daarnaast ontstaan er na een scheiding soms ook problemen en verliezen sommige mensen een veilig dak boven hun hoofd. Ook hier is snelle opvang noodzakelijk.
Daarnaast is het belangrijk dat studenten een woning of kamer kunnen vinden in de buurt van de onderwijsinstelling. Er moet dus meer ingezet worden op het bouwen van studentenwoningen.
Verder moeten er naast sociale huurwoningen ook veel betaalbare koopwoningen gebouwd worden. Jongeren die afgestudeerd zijn en een hoger inkomen krijgen, kunnen niet meer terecht bij de sociale huur. Daarnaast is kopen op den duur veel voordeliger dan huren. Hier moet dus ook op ingezet worden.
Bouwen in buitengebieden moet makkelijker worden waar dit mogelijk is, uiteraard in afstemming met de agrarische sector en de omgeving.
Distributiecentra en blokkendozen hebben we genoeg in Brabant, die mogen er niet meer bijkomen!
Samengevat, pleit ik dus voor:
- Meer betaalbare en geschikte woningen op korte en lange termijn.
- Doorstroming moeten we stimuleren.
- Nieuwere woonvormen moeten mogelijk gemaakt worden: woonsplitsingen, bewonen van bijgebouwen, mantelzorgwoningen, geclusterd wonen, begeleid wonen, tinyhouses etcetera.
- De provincie moet de verantwoordelijkheid voor de zorg weer op zich nemen en inzetten op kleinschalige zorgwoningen.
- Inzetten op flexconcepten voor tijdelijke bewoning.
- Toekomst- en levensloopbestendig bouwen.
- Meer sociale huurwoningen.
- Meer betaalbare, goedkope koopwoningen.
- Meer woningen voor studenten.
Kies voor jong en gezond verstand,
Stem Antje Beers voor Brabant!