Mobiliteit
Wat mij betreft is het belangrijk dat iedere Brabander zich kan verplaatsen ongeacht woonplaats, leeftijd, beperking of inkomen. Het uitgangspunt hierbij is dat de filedruk omlaag gaat en dat er gedeelde mobiliteit is in het landelijk gebied.
De openbaar vervoerslijnen naar de kleine kernen moeten beschermd worden. Deze staan onder druk, maar zijn onmisbaar voor het verkleinen van de verschillen tussen stad en platteland en voor de bereikbaarheid. Ik ben zelf afhankelijk van het openbaar vervoer en ervaar dus hoe ontzettend belangrijk het is dat ook de kleine kernen goed te bereiken zijn, ook in het weekend! In het weekend zijn de kleine kernen namelijk nog slechter bereikbaar, hier wil ik iets aan doen! Dit is van belang voor zowel jong als oud: denk aan scholieren, studenten of ouderen die geen auto meer rijden en gebruik maken van het openbaar vervoer. Op dit moment dreigen veel buslijnen in West-Brabant te verdwijnen met het nieuwe programma van eisen voor de aanbesteding van het openbaar vervoer in West-Brabant. Als voorbeeld noem ik de buslijn 132 die van belang is voor inwoners en jongeren uit Ulicoten om naar de stad te gaan, bijvoorbeeld voor school of studie. Als deze lijn verdwijnt raakt dit de vitaliteit van Ulicoten diep en zullen inwoners hier flink last van hebben. Hier wil ik dus voor opkomen!
Daarnaast moet er een directe treinverbinding komen tussen Breda en Utrecht. Op dit moment is die er niet en moet je eerst van Breda Centraal naar Den Bosch of Rotterdam om daar een overstap te nemen. Dit kost onnodig veel tijd en moeite en dit moet makkelijker kunnen. Op deze manier wordt West-Brabant ook vanuit Utrecht beter bereikbaar en worden de verbindingen tussen steden in Nederland versterkt.
Ook moet de lijn van Breda naar Hulst beschermd worden. Hiervoor is samenwerking met de Provincie Zeeland ontzettend belangrijk. Lijn 19 van Breda naar Hulst wordt echter bedreigd. Deze lijn is meer dan een lijn. Veel Brabanders hebben familie in Zeeland die ze graag willen bezoeken - en omgekeerd! Verder is deze lijn ook belangrijk voor studenten die wonen in Zeeland, maar studeren in Brabant. Het college in Breda rekent erop dat er in Antwerpen een goede aansluiting komt op de intercity naar Breda. Dit is geen goed idee. De reistijd wordt dan immers vergroot en de aansluiting is slecht, zeker voor ouderen en minder valide reizigers, aangezien de bussen niet vlakbij Antwerpen Centraal kunnen stoppen. De treinverbinding van Antwerpen naar Breda is bovendien nog niets. Hierom is de directe lijn Breda-Hulst essentieel! Ik pleit dus voor het behoud van lijn 19 van Breda naar Hulst en wil me hier hard voor maken in de Staten.
De openbaar vervoerslijnen naar onderwijsinstellingen kunnen en moeten ook beter. Voor stages zijn mbo-studenten veelal afhankelijk van het OV, het is dus noodzakelijk dat deze OV-lijnen beter worden. Verder moeten studenten uit kleinere dorpen sneller naar hun onderwijsinstelling kunnen door een directe verbinding, zonder eerst langs allerlei kleine dorpjes te hoeven gaan.
De nachttrein in Brabant is verdwenen en de nachtbus dreigt ook te verdwijnen. De nachttrein en nachtbus zijn ontzettend belangrijk. Denk aan studenten die een kamer hebben gevonden in een andere stad dan de studentenstad, maar wel graag actief zijn in het verenigingsleven van de universiteit. Zij moeten laat op de avond of in de nacht een mogelijkheid hebben om nog veilig thuis te komen. De Provincie Noord-Brabant moet in gesprek gaan met vervoersbedrijven om ervoor te zorgen dat de nachttrein en nachtbus terugkeren.
Als het aan mij ligt, moet gedeelde mobiliteit een belangrijke plek krijgen in onze provincie. De gemeenschapszin staat voor het CDA hoog in het vaandel, ‘minder ik, meer wij’, net als de kernwaarden solidariteit en rentmeesterschap. In deze tijden van inflatie en de energiecrisis, worden de grondstoffen om auto’s van te maken steeds duurder, met als gevolg dat ook auto’s duurder worden, evenals het tanken. Door per buurt een aantal (elektrische) deelauto’s of deelbusjes te hebben, kunnen ook mensen met minder geld gebruik maken van deze voorzieningen. Of denk aan jongeren die zelf nog geen auto hebben, maar al wel een rijbewijs behaald hebben. Geen onhandige situaties waarin de sleutel in de buurt zoek is, het gaat eenvoudig via een app. Alle buurtbewoners krijgen duidelijke uitleg over deze app, zodat ook mensen die digitaal onbekend zijn hier gebruik van kunnen maken.
Door gedeelde mobiliteit zal de bereikbaarheid van kleine kernen verbeteren. Dit moet niet ten koste gaan van de OV-verbindingen naar deze kernen, het is geen alternatief maar een aanvullende maatregel.
Uiteindelijk wordt in overleg met de gemeente bepaald of er vraag is naar een deelauto of een deelbusje. Aangezien deze deelauto’s elektrisch zijn, is het bovendien ook goed voor het milieu.
Ten slotte wil ik de internationale trein- en busverbindingen verbeteren als goed alternatief voor vliegen binnen 500 km/h en vliegtuigen elektrificeren als middel om de klimaatdoelstellingen te halen. Zo moet er bijvoorbeeld ook ingezet worden om de verbinding van Rotterdam-Breda door te trekken naar Antwerpen.
Samengevat, pleit ik dus voor:
- Beschermen openbare vervoerslijnen naar kleine kernen.
- Directe lijn naar onderwijsinstellingen en een kortere reistijd.
- Behoud van de lijn van Breda naar Hulst.
- Invoeren van een nachttrein en nachtbus.
- Aanleg van snelfietspaden tussen steden, zodat Brabant ook per fiets beter bereikbaar is.
- Gedeelde mobiliteit: elektrische auto’s en busjes voor iedere wijk.
- Openbaar vervoer toegankelijk voor mensen met een beperking.
- Directe treinverbinding van Breda naar Utrecht.
- Verbeteren van internationale trein- en busverbinding als goed alternatief voor vliegen binnen 500 km/h.
- Doortrekken van de verbinding Rotterdam-Breda naar Antwerpen.
- Elektrificatie van vliegtuigen.
Kies voor jong en gezond verstand,
Stem Antje Beers voor Brabant!